Af Torkil Olesen
Kan det virkeligt passe, at det er skabt sådan? Der er jo vidunderlige og fabelagtigt geniale konstruktioner at finde i vort univers.
En af de iagttagelser, der har bragt mig på sporet af forståelse, er observation af 2-åriges mægtige mod på livet og livslyst. Hvorfor begynder denne livslyst at aftage?
Wilhelm Reich havde fat på ideen, og jeg har fokuseret meget dybt på sagen og mener at have fundet et par vigtige årsager, der har en masse sammenhæng med vor kultur.
Helheden er svag eller mangler
Vi har for mange konflikter - både personligt og samfundsmæssigt. Det kan også udtrykkes som adspredthed eller splittethed. Vor krop og vort samfund har for stor tendens til at gå itu. Løsningen er at tilstræbe helhed.
Overordnet i universet opfatter jeg en Helhed, der er meget mere end summen af de enkelte dele. Der er en livgivende, skabende og inspirerende identitet, som igennem tiderne har fået mange navne, som vi let bliver uenige om, men navnet er ikke væsentligt.
Det er derimod vigtigt, at have kontakt med denne Helhed samt få ideer, livskraft og livsmod fra denne identitet.
Her finder jeg, at vor kultur står meget svagt. Denne Helheds-identitet er lagt væk i dagligdagen. Mange dyrker den til højtider, og nogle få gør det også på søndage, men vi ville kunne få et meget
bedre liv ved at få støtte 24/7 hele året.
Optagethed af økonomi står i vejen for Helhed
Økonomiske eksperter kaldes vismænd, og det mener jeg er en meget alvorlig nedværdigelse af visdom. Nudansk Ordbog fra 2005 definerer visdom som: "dyb indsigt i centrale dele af tilværelsen".
Det indebærer indirekte, at vor kultur betragter den enkelte disciplin: økonomi som noget afgørende vigtigt i tilværelsen.
Det forekommer mig at være en kolossal indskrænkning. Vor tilværelse indeholder myriader af vigtige, storslåede og fantastiske muligheder.
Masser af vidunderlige aspekter af tilværelsen forsvinder, når økonomi i den grad optager fokus!
Faktisk mener jeg, at de økonomiske idealer om vækst, konkurrence og optimering af indtjening er superegoistiske, når de doceres helt fri for begrænsninger og uden indbygget forståelse for konsekvenser som ulighed og splittelse i kulturen.
Uindskrænket vækst, konkurrence og optimering af fortjeneste er i virkeligheden kun til fordel for de stærkeste og er en forførelse bort fra ægte glæde og velvære for flertallet.
Må gengives med kildeangivelse
© Torkil Olesen, 30.1.2019
Ingen kommentarer:
Send en kommentar